Jakie ryby zjeść nad morzem

Jakie ryby zjeść nad morzem

by Monika

Wybierz odpowiednią rybę do swojego dania

Latem warto wybierać ryby równie tłuste jak łosoś bałtycki/atlantycki, śledź, makrela atlantycka, jak i ryby chude jak pstrąg, dorsz, mintaj, miruna, sandacz. Najważniejsze to przynajmniej dwa razy w tygodniu jeść ryby, z dużą ilością warzyw (aby zneutralizować zawartość metali ciężkich, które mogą być w rybach).
Jak widać, opinii na temat tego, jak przygotować idealną rybę, jest wiele. Do wyboru mamy ryby gotowane na parze, gotowane, smażone, a nawet grillowane, czy to pstrąg, dorsz, panga czy łosoś. Dzięki różnorodności ziół za każdym razem możemy spróbować czegoś innego i urozmaicić nasze posiłki. Cieszymy się, że sezon na ryby w pełni, więc coraz częściej na talerzach gości świeże i aromatyczne ryby. Dodajmy, że Światowa Organizacja Zdrowia i tzw. piramida żywieniowa mówi, że ryby należy jeść przynajmniej raz w tygodniu – i Was zachęcamy do tego samego!

Jakie ryby jeść nad morzem

Kupuj świeże ryby

W porcie rybackim Chłopy znajduje się kilka punktów, w których można kupić ryby świeże (prosto z kutra), ryby smażone i wędzone, a także wyjątkowe dania gotowe, takie jak zupa z węgorza czy parówki rybne. Znajdziesz tam również firmowe Piwo Rybackie, sprzedawane w stylowych butelkach. Świetnie sprawdzają się jako prezenty lub pamiątki z wakacji.
Oczywiście, że warto! Jeśli chcesz kupić kilka ryb na wynos, powiedzmy z przystani, wędzona ryba o głębszym smaku i zapachu byłaby idealna. Są też bardziej odporne na jełczenie zawartych w nich tłuszczów w wyniku procesu wędzenia (dzięki antyoksydacyjnym właściwościom wędzonych składników). Jeśli lubisz wędzone mięso, wędzona ryba to jedno z dań, których musisz spróbować nad morzem.

Dowiedz się, których ryb unikać

Ostrożnie wybieraj ryby. Flądrę uważa się za przysmak w polskich smażalniach nadmorskich, ale najlepiej nie podawać jej dzieciom. Jak mówi pediatra prof. Kamila Hozyasza w wywiadzie opublikowanym na portalu mamotoja.pl o rybach w diecie dzieci powiedziała, że ​​lepiej kupować ryby głębinowe niż ryby denne, które są zdrowsze. Te ostatnie są niezdrowe i obejmują: flądrę i halibuta, które gromadzą najwięcej zanieczyszczeń w swoim mięsie.
– Wybierajmy te ryby, które mają krótką żywotność, czyli dorsza czy flądrę, które są jednocześnie rybami niskodennymi, a więc mniej podatnymi na przenikanie dużych ilości trujących substancji do miąższu. Inne ryby, które warto jeść to śledź czy makrela – wylicza ekspert i dodaje: – Sardynki można jeść bez obaw, choć wiem, że niektórzy ich brzydzą, bo to małe rybki, jedzone w całości, z oczami i kręgosłupem .

Jakie ryby jeść nad morzem

Wybierz odpowiednią technikę gotowania

Dlaczego warto przygotować ryż na parze? Takie rozwiązanie oszczędza większość dobroczynnych składników. Aby zachować pełnię smaku rybę należy gotować na parze nie dłużej niż 25 minut – tyle czasu zajmuje gotowanie całej ryby na parze. Średni czas na filet to 12 minut. Ponadto mięso nie wyschnie, wręcz przeciwnie – będzie miękkie i soczyste. Ten sposób przyrządzania ryb pozwala nam uniknąć dodatku tłuszczu, który jest ważny dla naszego zdrowia i sylwetki. Ponadto gotowanie ryb na parze to szybka technika, która nie wymaga inwestowania w specjalistyczne potrawy ani lekcje gotowania.
W rondlu rozpuść niewielką ilość klarowanego masła lub rozgrzej trochę oleju rzepakowego. Dusimy białą część dużego pora, kroimy w plasterki, solimy, kładziemy na nim rybę – w kostce lub filetach, a nawet prosto z lodówki. Na każdym kładziemy kilka plasterków drobno posiekanego czosnku, zalewamy gęstą śmietaną tak, aby całkowicie przykryła rybę. Przykryj i gotuj przez około 8 minut. Na koniec dodać sól i delikatnie wymieszać. Jeśli ryba wydziela dużo wody, do przygotowania kuskusu można użyć rzadkiego sosu: przesuń rybę na bok patelni, wsyp kaszę do pustej przestrzeni, wymieszaj z sosem i przykryj. Obiad jest gotowy.

You may also like

1 comment

Artur 14 lutego, 2023 - 7:48 pm

Super artykuł, super informacje

Reply

Leave a Comment