Wybierz odpowiednią rybę do swojego dania
Latem warto wybierać ryby równie tłuste jak łosoś bałtycki/atlantycki, śledź, makrela atlantycka, jak i ryby chude jak pstrąg, dorsz, mintaj, miruna, sandacz. Najważniejsze to przynajmniej dwa razy w tygodniu jeść ryby, z dużą ilością warzyw (aby zneutralizować zawartość metali ciężkich, które mogą być w rybach).
Jak widać, opinii na temat tego, jak przygotować idealną rybę, jest wiele. Do wyboru mamy ryby gotowane na parze, gotowane, smażone, a nawet grillowane, czy to pstrąg, dorsz, panga czy łosoś. Dzięki różnorodności ziół za każdym razem możemy spróbować czegoś innego i urozmaicić nasze posiłki. Cieszymy się, że sezon na ryby w pełni, więc coraz częściej na talerzach gości świeże i aromatyczne ryby. Dodajmy, że Światowa Organizacja Zdrowia i tzw. piramida żywieniowa mówi, że ryby należy jeść przynajmniej raz w tygodniu – i Was zachęcamy do tego samego!
Kupuj świeże ryby
W porcie rybackim Chłopy znajduje się kilka punktów, w których można kupić ryby świeże (prosto z kutra), ryby smażone i wędzone, a także wyjątkowe dania gotowe, takie jak zupa z węgorza czy parówki rybne. Znajdziesz tam również firmowe Piwo Rybackie, sprzedawane w stylowych butelkach. Świetnie sprawdzają się jako prezenty lub pamiątki z wakacji.
Oczywiście, że warto! Jeśli chcesz kupić kilka ryb na wynos, powiedzmy z przystani, wędzona ryba o głębszym smaku i zapachu byłaby idealna. Są też bardziej odporne na jełczenie zawartych w nich tłuszczów w wyniku procesu wędzenia (dzięki antyoksydacyjnym właściwościom wędzonych składników). Jeśli lubisz wędzone mięso, wędzona ryba to jedno z dań, których musisz spróbować nad morzem.
Dowiedz się, których ryb unikać
Ostrożnie wybieraj ryby. Flądrę uważa się za przysmak w polskich smażalniach nadmorskich, ale najlepiej nie podawać jej dzieciom. Jak mówi pediatra prof. Kamila Hozyasza w wywiadzie opublikowanym na portalu mamotoja.pl o rybach w diecie dzieci powiedziała, że lepiej kupować ryby głębinowe niż ryby denne, które są zdrowsze. Te ostatnie są niezdrowe i obejmują: flądrę i halibuta, które gromadzą najwięcej zanieczyszczeń w swoim mięsie.
– Wybierajmy te ryby, które mają krótką żywotność, czyli dorsza czy flądrę, które są jednocześnie rybami niskodennymi, a więc mniej podatnymi na przenikanie dużych ilości trujących substancji do miąższu. Inne ryby, które warto jeść to śledź czy makrela – wylicza ekspert i dodaje: – Sardynki można jeść bez obaw, choć wiem, że niektórzy ich brzydzą, bo to małe rybki, jedzone w całości, z oczami i kręgosłupem .
Wybierz odpowiednią technikę gotowania
Dlaczego warto przygotować ryż na parze? Takie rozwiązanie oszczędza większość dobroczynnych składników. Aby zachować pełnię smaku rybę należy gotować na parze nie dłużej niż 25 minut – tyle czasu zajmuje gotowanie całej ryby na parze. Średni czas na filet to 12 minut. Ponadto mięso nie wyschnie, wręcz przeciwnie – będzie miękkie i soczyste. Ten sposób przyrządzania ryb pozwala nam uniknąć dodatku tłuszczu, który jest ważny dla naszego zdrowia i sylwetki. Ponadto gotowanie ryb na parze to szybka technika, która nie wymaga inwestowania w specjalistyczne potrawy ani lekcje gotowania.
W rondlu rozpuść niewielką ilość klarowanego masła lub rozgrzej trochę oleju rzepakowego. Dusimy białą część dużego pora, kroimy w plasterki, solimy, kładziemy na nim rybę – w kostce lub filetach, a nawet prosto z lodówki. Na każdym kładziemy kilka plasterków drobno posiekanego czosnku, zalewamy gęstą śmietaną tak, aby całkowicie przykryła rybę. Przykryj i gotuj przez około 8 minut. Na koniec dodać sól i delikatnie wymieszać. Jeśli ryba wydziela dużo wody, do przygotowania kuskusu można użyć rzadkiego sosu: przesuń rybę na bok patelni, wsyp kaszę do pustej przestrzeni, wymieszaj z sosem i przykryj. Obiad jest gotowy.
1 comment
Super artykuł, super informacje